IT HAPPENS

14 02 2007

While I was on my way home, I saw myself  on the floor, walking too fast, as if there was a need to go home a.s.a.p. Upon reaching the door, suddenly I looked at the time and I slapped myself hard.





DIAM LENNON, DIAM!

16 10 2006

Oh Lennon…

I’ve been makan like there’s no tomorrow. Now my perut besar and I end up mengular di katil. I don’t know apa sudah happened to me. Dan I sikitpon tidak berminat untuk mahu ambil tahu tentang apa yang sudah happening to me. Sebab dari awal-awal, I dah tahu, my perut besar, sebab my perut banyak ulat. Haha.

Oh Lennon…

My mata very dry macam my skin. My skin pula semakin dry seperti kulit collegue I. Why? Why? Why? I don’t know why. Fuck why. Bukankah peperangan ulat sudah mula berleluasa?

Oh Lennon…

My otak so blank and I’m so ashamed of it. Ini gara-gara banyak makan punya pasal, sampai otak sudah diconfigured oleh ulat. Haha.

Oh Lennon…

I nak baring tapi pinggang sakit. Yes, tak badminton, tak swimming pon pinggang tetap sakit. Ini berpunca dari kekurangan belaian oleh sang belalai. Oh abang belalai yang lalai! Oh! Oh! Oh!

Oh Lennon…

Hari ini TV takde program yang menarik. Sungguh kecewe rasanya. Auw!

Oh Lennon…

Hari ini malam Isnin. Tapi I sangka malam Rabu.

Oh Lennon…

My perut masih lapar. Mungkin ulat-ulat dalam perut I sedang sibuk berparti, meraih kemenangan atas kejayaan mereka menewaskan I. 

Oh Lennon! Sampai bila I nak let it be?

Let it be nih?





MY BANBUBBLEGUM CITY

30 09 2006

So today and yesterday I ponteng puasa. Yes, semua nih in the name of hoorey-hoorey ketika marah. Why? Seperti biasa, I hisap rokok macam queen baru kehilangan laki. Hehe.

Hey I’m not joking. I’m serious about what is written here.

I know. No joke no fun. No fish fillet, no horfun.

Semakin I tua, semakin I rasa bahang kehidupan.

Eh bukan sebab duit collection yang kian merosot, bahang dari bara rokok, mahupon bahang dari Pahang. Tapi bahang dari apa-apa yang sudah I lakukan secara sembarang.

Ya betul. I memang sembarang punya perempuan. I  tak kisah sama ada lelaki tuh gemok ker, perempuan tuh hilang tetek sebelah ker, makcik campak telor ke luar tingkap ker, semua orang I berkawan.

Jikalau diberikan peluang, dengan presiden dari United State pon I nak jadikan kawan pergi pancing. Susilo Banmbang Yudhoyono juga boleh ikut sama.

Tapi apakan daya, I duduk Singapura.

Sebuah pulau yang tidak boleh terima apa-apa kebenaran. Ya, tidak seperti di negara Amerika Syarikat. Kebebasan memilih is a complete no no here.

Satu dari contoh adalah, merokok.

Seperti mana yang sudah tertulis di akhbar-akhbar tempatan dan sempadan, kami disini tidak dibenarkan menghisap rokok di tempat-tempat awam seperti; kedai kopi, perhentian bas, luar sekolah dan, dan, dan, dan.

Ya, semakin hari, semakin banyak pula rules dan peraturannya. Mengalahkan the maker nampak gaya.

Katanya di satu sidang akhbar, 

“Kami mahukan perokok-perokok sepulau akan dapat berhenti merokok demi untuk kepentingan keluarga dan kesihatan.”

Rakyat mula berbisik.

Ya saya setuju. Setuju! Mereka really bijak sekali string-up their kind words into poetry. Sehinggakan hampir kesemua hati empunya kami si orang pulau, cair.

Sesudah tamat sidang tekateki mereka, apa yang sebenarnya berlaku hanyalah in the name of business. 

Niat disudut hati dan saku atas tindakan tersebut hanyalah mahukan kita semua to be on the right track agar segala duit titisan peluh kita jatuh di “track” mereka. Ada betul? Jangan nak bedek. Queen marah ok? Haha!

Tapi wahai para cute-mangkuks sedunia, jikalau diselidiknya dalam-dalam, kandungan bahaya sebatang rokok sama aja jumlahnya. Contoh  yang tersenang dan terhebat adalah, semangkuk lontong, babirebus, babigantung, pastamaniac, kek keju, kekpenuhlard, sopbrader, kuihbadakberendam dan bla bla bla.

Jikalau mereka bersungguh-sungguh mementingkan akan kesihatan rakyat Singapura, why mereka tidak naikkan harga-harga yang sudah disebut di atas? Ataupon, hentikan sahaja penjualan tersebut seperti mana mereka melarang rakyatnya membeli chewing-gum. 

Boohoooo! Boooohooo!

Shit! Shit! Shit! Jauh sungguh cerita ku malam ini, yer?

Niatku hanya nak membuang masa dengan berconteng. Disebabkan aku half-depressed, Voila! Cerita malam ini sudah lari ke pemerintahan bloody-yuppie pulak. 

Mungkin sebab itulah aku masih single. Lihat sahaja cerita ku. Ke laut. 

Yes. Nobody wants to date a crazy-so-unposh-spice-look-superwoman like me.  😦

And they say, “Jangan kata date, nak temankan layan VCD pon kami tak mau!”

Selamatul Malamo!