MY BANBUBBLEGUM CITY

30 09 2006

So today and yesterday I ponteng puasa. Yes, semua nih in the name of hoorey-hoorey ketika marah. Why? Seperti biasa, I hisap rokok macam queen baru kehilangan laki. Hehe.

Hey I’m not joking. I’m serious about what is written here.

I know. No joke no fun. No fish fillet, no horfun.

Semakin I tua, semakin I rasa bahang kehidupan.

Eh bukan sebab duit collection yang kian merosot, bahang dari bara rokok, mahupon bahang dari Pahang. Tapi bahang dari apa-apa yang sudah I lakukan secara sembarang.

Ya betul. I memang sembarang punya perempuan. I  tak kisah sama ada lelaki tuh gemok ker, perempuan tuh hilang tetek sebelah ker, makcik campak telor ke luar tingkap ker, semua orang I berkawan.

Jikalau diberikan peluang, dengan presiden dari United State pon I nak jadikan kawan pergi pancing. Susilo Banmbang Yudhoyono juga boleh ikut sama.

Tapi apakan daya, I duduk Singapura.

Sebuah pulau yang tidak boleh terima apa-apa kebenaran. Ya, tidak seperti di negara Amerika Syarikat. Kebebasan memilih is a complete no no here.

Satu dari contoh adalah, merokok.

Seperti mana yang sudah tertulis di akhbar-akhbar tempatan dan sempadan, kami disini tidak dibenarkan menghisap rokok di tempat-tempat awam seperti; kedai kopi, perhentian bas, luar sekolah dan, dan, dan, dan.

Ya, semakin hari, semakin banyak pula rules dan peraturannya. Mengalahkan the maker nampak gaya.

Katanya di satu sidang akhbar, 

“Kami mahukan perokok-perokok sepulau akan dapat berhenti merokok demi untuk kepentingan keluarga dan kesihatan.”

Rakyat mula berbisik.

Ya saya setuju. Setuju! Mereka really bijak sekali string-up their kind words into poetry. Sehinggakan hampir kesemua hati empunya kami si orang pulau, cair.

Sesudah tamat sidang tekateki mereka, apa yang sebenarnya berlaku hanyalah in the name of business. 

Niat disudut hati dan saku atas tindakan tersebut hanyalah mahukan kita semua to be on the right track agar segala duit titisan peluh kita jatuh di “track” mereka. Ada betul? Jangan nak bedek. Queen marah ok? Haha!

Tapi wahai para cute-mangkuks sedunia, jikalau diselidiknya dalam-dalam, kandungan bahaya sebatang rokok sama aja jumlahnya. Contoh  yang tersenang dan terhebat adalah, semangkuk lontong, babirebus, babigantung, pastamaniac, kek keju, kekpenuhlard, sopbrader, kuihbadakberendam dan bla bla bla.

Jikalau mereka bersungguh-sungguh mementingkan akan kesihatan rakyat Singapura, why mereka tidak naikkan harga-harga yang sudah disebut di atas? Ataupon, hentikan sahaja penjualan tersebut seperti mana mereka melarang rakyatnya membeli chewing-gum. 

Boohoooo! Boooohooo!

Shit! Shit! Shit! Jauh sungguh cerita ku malam ini, yer?

Niatku hanya nak membuang masa dengan berconteng. Disebabkan aku half-depressed, Voila! Cerita malam ini sudah lari ke pemerintahan bloody-yuppie pulak. 

Mungkin sebab itulah aku masih single. Lihat sahaja cerita ku. Ke laut. 

Yes. Nobody wants to date a crazy-so-unposh-spice-look-superwoman like me.  :-(

And they say, “Jangan kata date, nak temankan layan VCD pon kami tak mau!”

Selamatul Malamo!


Actions

Information

2 responses

30 09 2006
manusia

betul.. saya setuju dengan point2 di atas.. tapi buleh je nak kawan ngan kak nong.. saya ni pun bukannya normal sangat pada mata masyarakat.

30 09 2006
milkandonion

Manusia : Walaupon kita tak “normal”, we still have plans, everyday. Kan?

Plan saya adalah untuk memetik mereka yang sedang mengembek, menggonggong, merengek dan menonggek di pilgrimage.

Lalu regress dan berreminisce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: